Για την επίθεση στο Radio Revolt

Posted: November 10, 2010 in Ξυπνάτε!-Uyanın!
Tags: ,

“Η Δημοκρατία δεν τρομοκρατείται…

Οι δηλώσεις εκπροσώπων της αστικής δημοκρατίας βγαίνουν πάντα λειψές από τα στόματά τους γι’ αυτό και είναι τόσο προβληματικές…

…αλλά τρομοκρατεί”

«Σε λίγο θα έχουμε και ακροδεξιά τρομοκρατικά φαινόμενα από ομάδες που εμφανίζονται σιγά σιγά και δεν τις ξέρουμε ακόμα» («Το Βήμα», 13.12.09).Σ’αυτή τη δήλωση είχε προβεί ο τότε Υπ. του ΠΡΟ.ΠΟ Χρυσοχοϊδης προαναγγέλοντας την απαρχή ενός νέου πογκρόμ εναντίον αγωνιστών και μεταναστών για το επόμενο χρονικό διάστημα. Σαφώς και όλα αυτά βέβαια δεν είχαν ξεκίνησει στα τέλη του 2009 καθώς άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους ένα χρόνο νωρίτερα. Καταγράφεται μονάχα ένα μικρό δείγμα επιθέσεων: η επίθεση στο στέκι μεταναστών στα Χανιά (16/12/09) και στα Εξάρχεια (25/02/10), η εμπρηστική επίθεση που δέχτηκε ο Αγρός, το Αυτοδιαχειριζόμενο κατειλημμένο έδαφος στο πάρκο τρίτση (23/12/09), η διπλή δολοφονική επίθεση που δέχτηκε το στέκι του Ελεύθερου Κοινωνικού Χώρου Δυτικών Συνοικιών στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης (16/05/10), η εμπρηστική επίθεση σε αυτοδιαχειριζόμενο στέκι στο Ρέθυμνο σε χώρο εντός του πανεπιστημίου (23/10/10) αποτελεί μονάχα ένα μικρό δείγμα των αλλεπάλληλων κρουσμάτων που ακολούθησαν μετά τις δηλώσεις λεονταρισμού του Χρυσοχοϊδη. H επίθεση χθές στο βράδυ στον αυτόνομο ραδιοσταθμό Radio Revolt  που εκπέμπει από το υπό κατάληψη βαγόνι στο Αριστοτέλειο, αναδεικνύει για μία ακόμη φορά τη βαρβαρότητα των νεοναζί-φιδιών που βγήκαν από τις τρύπες τους και με τις συνήθεις φασιστικές πρακτικές τους επιχειρούν να φιμώσουν την φωνή αγωνιστών. Δεν χρειαζόταν εξάλλου να περιμένουμε την “έγκριση” και “νομιμοποίηση” των Χρυσαυγιτών από το δημοκρατικό καθεστώς την περασμένη Κυριακή για να αντιληφθούμε την καλλιέργεια μίας νεο-φασίζουσας νοοτροπίας που συμβάλλει στην επιβίωση του καθεστώτος του ΜΠΑΤΣΟΚ και των λοιπών σκυλιών της αστικής δημοκρατίας.

Κρίνοντας από την “έγκαιρη επέμβαση της πυροσβεστικής”, η οποία “έσπευσε στο σημείο” και “εγκατέλειψε” την εστία μόνο όταν βεβαιώθηκε ότι δεν αποτελεί απειλή για κτίρια του Πανεπιστημίου (!), η επίθεση αυτή δεν έγινε από παρα-κρατικούς αλλά από το ίδιο το κράτος. Οι επιθέσεις σε ελευθεριακούς χώρους και καταλήψεις, οι επιθέσεις σε μετανάστες και αυτόνομα στέκια δείχνουν ότι το κράτος πουλάει την προστασία του αυστηρά και μόνο στους θεσμούς που αναπαράγουν την εξουσία του. Γι’αυτό και ο εμπρησμός, για την κρατική λογική, έχει νόημα μόνο όταν αφορά μια τράπεζα, ένα περιπολικό, μια προξενική αρχή.Η χθεσινή επίθεση στο ραδιοφωνικό σταθμό REVOLT και η “αντίδραση” των αρχών αποδεικνύουν τους στόχους της δημοκρατίας τους.

Προφανώς και δεν είμαστε από αυτούς που θα αναρωτηθούν “που είναι το κράτος” καθώς δεν είμαστε διατεθειμένοι να αναζητήσουμε την απουσία εκείνου του θεσμού που κατασκευάζει το πρόβλημα. Ένα γνώριμο χαρακτηριστικό των αστικών δημοκρατιών σε περιόδους κρίσης και εσωτερικών ταραχών ήταν και είναι η αφύπνιση φασιστικών τάσεων, καθώς με όχημα τον ρατσισμό και τον εθνικισμό δημιουργούν μία “ασπίδα” πολιτών για την αντιμετώπιση των εσωτερικών αναταραχών, στοχεύοντας στη συντηρητικοποίηση της κοινωνίας. Ποιός μπορεί να ξεχάσει άλλωστε τους “αγανακτισμένους πολίτες” της Πάτρας και της Λάρισας κατα τη διάρκεια της εξέγερσης του Δεκέμβρη.

Η κατασκευή εσωτερικού εχθρού περνάει  στην Ελλάδα και παντού  μέσα από τη δημιουργία ταυτότητας του “παράνομου”, η οποία αναλόγως των συνθηκών παγιώνεται ή εμπλουτίζεται. “Παράνομος” είναι ο μετανάστης γιατί κλέβει και μας παίρνει τις δουλειές(που δεν έχουμε), “παράνομος” ο αναρχικός γιατί καίει τις περιουσίες του κοσμάκη (του Κολωνακίου), “παράνομη” η απεργία γιατι βλάπτει τον τουρισμό (των κρουαζιερόπλοιων). Έτσι λοιπόν χτίζεται μία εικόνα για το τι δεν πρέπει ο πολίτης να ανέχεται σε μία κοινωνία. Ασχέτως αν μας πηδάνε δηλαδή ως εργαζόμενους με τα οικονομικά μέτρα στα οποία οι “Απάνω” συναινούν, ασχέτως αν μας σκοτώνουν για να νομιμοποιήσουν την εξουσία τους σε μάς, ασχέτως αν αυτοί έχουν το απόλυτο μερίδιο ευθύνης για τη δεινή θέση στην οποία βρίσκονται οι μετανάστες, εμείς οφείλουμε να είμαστε νόμιμοι πολίτες και να αγαπάμε την πατρίδα μας. Οφείλουμε να καρφώνουμε τον γείτονα όταν φοροδιαφεύγει, οφείλουμε να δέρνουμε το μετανάστη και να τον καταδίδουμε, οφείλουμε να βρίζουμε τον απλήρωτο εργαζόμενο που κατέλαβε τη “δική” του Ακρόπολη και δεν άφησε τον τουρίστα να πληρώσει το κράτος.

Έτσι λοιπόν και οι φασίστες της Χρυσής Αυγής οφείλανε να επιτεθούνε  στα “κωλόπαιδα” του Radio Revolt, για να σώσουνε την πατρίδα…

…και ως κράτος.. καλά τα καταφέρανε

Προφανώς, με το κείμενο αυτό δεν επιδιώκουμε να αιτηθούμε προστασίας των ελευθεριακών χώρων, ούτε να διαμαρτυρηθούμε για την απουσία των “αρχών”.

Αυτό το κείμενο θέλουμε να γίνει μια μικρή υπενθύμιση ότι είναι καιρός να απαντήσουμε στην “ερώτηση” που θέσαμε το Δεκέμβρη.

Comments
 1. Κείμενο του Revolt για τη φασιστική επίθεση

  Την τρίτη 9 Νοεμβρίου γύρω στης 11 το βράδυ και ενώ στο βαγόνι του radio revolt υπήρχαν 5 σύντροφοι, ομάδα 20-25 παρακρατικών και φασιστοειδών πραγματοποίησε επίθεση . Οπλισμένοι με πτυσσόμενα γκλόπ , σφυριά, ξύλα και μαχαίρια εκτόξευσαν 3 βόμβες μολότοφ στο εσωτερικό του βαγονιού και προσπάθησαν να κλείσουν την πόρτα. Η αντίδραση των συντρόφων ήταν άμεση, άρπαξαν καδρόνια, απεγκλωβίστηκαν και βγήκαν έξω απαντώντας στην επίθεση. Ακούστηκαν τα κλασσικά καθόλου ευφάνταστα συνθήματα τους, πετάχτηκαν πέτρες αλλά παρόλα αυτά οι σύντροφοι κατάφεραν να τους απωθήσουν κυνηγώντας τους μέχρι τις μηχανές τους. Ωστόσο η φωτιά είχε ήδη βγει εκτός ελέγχου και ενώ η συντονισμένη προσπάθεια όλων όσων κατέφτασαν περιόρισε τις ζημιές στο βαγόνι, καταστράφηκε το εσωτερικό του.
  Στην ευρύτερη περιοχή των πανεπιστημίων κατέφτασαν 6 πυροσβεστικά οχήματα, τα οποία (κατά την πυροσβεστική υπηρεσία) μπλοκαρίστηκαν από την αστυνομία η οποία απαίτησε να συνοδεύσει τα οχήματα μέσα στα πανεπιστήμια πράγμα που δε θα δεχόμασταν σε καμία περίπτωση. Ταυτόχρονα και ενώ το ρεύμα παρέμενε συνδεδεμένο απειλώντας με έναν επιπλέον κίνδυνο τον κόσμο που έσβηνε τη φωτιά, η παροχή νερού κόπηκε (2 φορές) από την πρυτανεία.
  Προφανώς δεν περιμέναμε την επέμβαση κανενός κρατικού μηχανισμού για να μας «σώσει» μιας και κρίνουμε πως η επίθεση πραγματοποιήθηκε από αυτόν τον μηχανισμό. Συγκεκριμένα από νωρίς το απόγεμα ο χώρος γύρω από τα πανεπιστήμια έσφυζε από μπάτσους με 3 τουλάχιστον διμοιρίες στην (κλειστή) ΔΕΘ, τετράδες δίτροχων μπάτσων να κινούνται στην πλατεία ροτόντας στην εθνικής αμύνης καθως και στην Α.Δημητρίου και επιβεβαιωμένη παρουσία κρανοφόρων (ενδεχομένως ασφαλιτών) μπροστά στο palais de spor λίγο μετά την επίθεση.
  Όπως έχει αποδειχθεί επανειλημμένα τα φασιστοειδή δεν έχουν την δυνατότητα να πραγματοποιήσουν μία τέτοια επίθεση χωρίς βοήθεια (με ενδεικτικά παραδείγματα τα πογκρόμ μεταναστών υπό την προστασία μπάτσων στον άγιο Παντελεήμων, της κλούβας-ταξί στο σταθμό Λαρίσης και τα πεσίματα στο στέκι στα δυτικά σε ένα από τα οποία μία διμοιρία(!?) κατέφτασε ελάχιστα λεπτά αφότου έφυγαν). Έτσι και εδώ, τα μηχανάκια τους έσπασαν ανενόχλητα τον «κλοιό» των μηχανοκίνητων μπάτσων γύρω απ τα πανεπιστήμια. Αντιλαμβανόμαστε εύκολα πως έχουμε άλλη μια κίνηση στα πλαίσια της γενικευμένης επίθεσης σε ριζοσπαστικά κομμάτια της κοινωνίας. Μία επίθεση που είναι αναμενόμενη στην παρούσα κοινωνικοοικονομική συνθήκη που επικρατεί στην Ελλάδα.
  Διανύουμε μία περίοδο που μία κυβέρνηση προσπαθεί με νύχια και με δόντια να κάνει την χώρα να επιπλεύσει, καταδικάζει σε εξαθλίωση το μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού με αποτέλεσμα να ξεπηδούν παντού καινούριοι ,καθώς και να αναβαθμίζονται οι ήδη υπάρχοντες πόλοι ριζοσπαστικής δράσης. Σε αυτήν την περίοδο το αλαφιασμένο σύστημα επιλέγει να κλιμακώσει την καταστολή χρησιμοποιώντας κάθε μέσο που έχει στη διάθεση του. Στόχος του η αποτροπή κάθε ατόμου, συλλογικότητας, ομαδοποίησης να εναντιωθεί στα νέα μέτρα, στο κράτος, στο σύστημα. Προσπαθει να αμυνθεί σε αυτό το γενικευμένο αναβρασμό που επικρατεί στην κοινωνία.
  Όλα αυτά συνθέτουν την ολοκληρωμένη εικόνα του συμβάντος της τρίτης. Φασιστοειδή επιτίθενται δολοφονικά σε ένα αυτοοργανωμένο αναρχικό ραδιόφωνο με τις πλάτες της αστυνομίας , η οποία σε έναν διπλό ρόλο καλύπτει την διαφυγή τους και εμποδίζει την επέμβαση της πυροσβεστικής. Οι Πανεπιστημιακές αρχές «σηκώνουν τα χέρια ψηλά» ενώ τα καθεστωτικά ΜΜΕ μιλούν για επεισόδια στο ΑΠΘ και για συγκρούσεις συμμοριών αποκρύπτοντας και παραποιώντας το γεγονός.
  Το βαγόνι κάηκε αλλά το Radio Revolt συνεχίζει. Ένα 20λεπτο μετά την διακοπή της εκπομπής, ο σταθμός επανήλθε και στο internet και στα FM και φυσικά η ροή του σταθμού συνεχίζει κανονικά και επιθετικά. Το βαγόνι θα επαναλειτουργήσει για να πλαισιώσει το εγχείρημα του σταθμού. Ο κάθε αυτουργός της επίθεσης της τρίτης θα μας βρει μπροστά του έτοιμους να απαντήσουμε σε κάθε προσπάθεια φίμωσης της αντιπληροφόρησης της υποστήρίξης ανατρεπτικών δράσεων και της προώθησης ανατρεπτικών ιδεών. Επιπλέον , κάθε τέτοια επίθεση, πέρα από το ότι μας συσπειρώνει όπως αποδείχτηκε από την έμπρακτη αλληλεγγύη που άμεσα δεχτήκαμε, όχι απλά δε μας πτοεί αλλά μας εξοργίζει!

  ΜΠΑΤΣΟΙ,TV,ΝΕΟΝΑΖΙ – ΟΛΑ ΤΑ ΚΑΘΑΡΜΑΤΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝΕ ΜΑΖΙ

  ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΑΣ

  Link: http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1223334

 2. On Tuesday November 9th at around 11pm, while there were five comrades in the wagon of radio revolt, around 20-25 para-statists and fascists attacked it. Armed with clubs, hammers, sticks and knives they threw three molotovs inside the wagon and tried to block its door. The response of the comrades was instant – they grabbed sticks, managed to get out of the wagon and responded to the attack. The fascists chanted their totally unimaginative slogans and threw stones, but the comrades nevertheless managed to push them back, chasing them to their motorcycles. However, the fire had already gone out of control while the coordinated attempts of all who arrived resulted in limiting the damage to the wagon, the inside of which was destroyed. Six fire brigade cars arrived in the area, which (according to the fire brigade unit) were blocked from the police, who demanded that they accompany the cars inside the campus – something we could not by any means accept [university campuses are protected by academic asylum in Greece –trans]. At the same time, while the electricity remained connected therefore posing an additional threat to the gathered people who were putting off the fire, the water supply was cut off (twice) by the university administration.
  We obviously did not await the intervention of any state mechanism to “save” us and we believe that the attack was organised by this very mechanism. More specifically, from the early evening the streets around the university were full of cops with at least three riot police units outside the (closed) EXPO building, motorcycle cops hovering around in groups of fours at a nearby square and the confirmed presence of helmet-wearing individuals (possibly undercovers) outside the nearby sports stadium, shortly after the attack. As it has been repeatedly proven, the fascists do not have the capacity to conduct such an attack without assistance. Typical examples of this are the racist pogroms under cop protection in Ayios Panteleimonas in Athens, the taxi-riot police unit at Larissis Station and the attack against the haunt in the West, in Athens again, where one riot police unit arrived only seconds after the fascists had left. Likewise, the fascists’ motorcycles cut through the police cordons with no hassle whatsoever. We easily see this is another attack in the generalised attack against radical parts of society. An attack which is only to be expected in the present socio-economic condition in Greece. We live through a period in which a government is desperately trying to keep a country float, where it condemns to impoverishment the largest part of the population, resulting in new poles of radical action springing up while the existing ones strengthen. In this period the panicked system choses to escalate its repression using all means at its disposal. Its aim is the prevention of any resistance to the new measures, the state or the system from any individual, collective or group. It tries to defend against this generalised discontent across society. All these comprise the full picture of the events of Tuesday. Fascists make a murderous attack against a self-organised anarchist radio with the backing of the police, which plays the double role of safeguarding their escape and blocking an intervention by the fire brigade. The university authorities “rest their case”, while the systemic Mass Media talk of “disturbances” at the university and about clashes between gangs, hiding away and distorting the true events. The wagon has been burned down but Radio Revolt continues. Twenty minutes after the disruption of the show, the station returned on both the internet and FM and of course the flow of the station continues as normal and aggresively. The wagon will operate again to aid the station project. All perpetrators of Tuesday’s attack will find us against them, ready to respond to any attempt of silencing of counter-information, of the support of subversive action and the dissemination of subversive ideas. Additionally, each attack of this kind crouches us together as proven by the material solidarity we immediately received. They don’t deter us, they enrage us!

  Cops, TV, neonazis – all scum work together.
  You will find us against you.

  Link: http://www.occupiedlondon.org/blog/2010/11/11/414-statement-by-anarchist-station-radio-revolt-concerning-the-attack-on-its-wagon/

 3. bambina says:

  First of all, I’d like to say that I’ve really enojyed reading through headlines , and am now really glad to see a summary of the posts in English. I’ve been keeping track of your headlines and was really interested to check back and read about the Radio Revolt. I look forward to reading future posts as well; really thought-provoking pieces. I’m not sure what your resources are for having summaries for certain posts translated into English but I’m sure I’m not the only one who would be interested to read these.

 4. Selanik’te Faşist Saldırı
  RADIO REVOLTUN SALDIRIDAN SONRA YAYINLADIĞI AÇIKLAMA
  9 Kasım Salı akşamı saat 11 de Radio Revoltun vagonunda 5 yoldaşın bulunduğu sırada, 20-25 kişiden oluşan faşist bir grup vagona saldırdı. Üzerlerinde coplar, çekiçler, sopalar ve bıçaklar bulunan grup, vagonun içine 3 Molotof kokteyli atıp, vagonun kapısını kapatmaya çalıştı. İçerideki yoldaşlar acilen harekete geçti, kapıyı açmayı başarıp, ellerine geçirdikleri sopalarla saldırıya cevap verdiler. Bu sırada faşistler sloganlarla anarşistlere taşlarla saldırıyordu. Buna rağmen anarşistler faşistleri motosikletlerine kadar kovalamayı başardılar. Bu sürede vagondaki yangın kontrol edilemez hale geldi. Yardima koşan yoldaşların tüm çabalarına rağmen vagonun iç kısmi tamamen yandı.
  Üniversite çevresine 6 tane itfaiye aracı geldi. İtfaiyenin yaptığı açıklamaya göre, araçların önü polis tarafından kesildi. Sadece polis eşliğinde gitme şartıyla itfaiyenin müdahale etmesine izin verildi. Bu kesinlikle kabul etmeyeceğimiz bir durumdu. Üniversite dekanlığı elektriğini kesmeyip, suyu iki kez keserek yangını söndürmeye çalışan yoldaşların hayatini ciddi şekilde tehlikeye soktu.
  Biz tabi ki de hiçbir devlet mekanizmasının bizi “kurtarmasını” beklemedik, kaldı ki saldırının bu mekanizma tarafından yapıldığı kanaatindeyiz. Zaten akşamın erken saatlerinden itibaren üniversitenin çevresi polis tarafından abluka altına alınmış durumdaydı. Su an kapalı olan fuar alanının önünde üç düzine çevik kuvvet polisi nöbet tutuyordu.(üniversitenin karşısında).Dört polis motoru da Rotonda Meydanı ve üniversitenin etrafındaki sokaklarda mekik dokuyordu. Saldiri öncesi ve sonrası her yer sivil polis kaynıyordu.
  Defalarca kez gördüğümüz gibi, faşistler bu tur saldırıları yârdim almadan yapabilecek durumda değiller. Örnek olarak Agios Panteleimonas ve Atina tren istasyonunda mültecilere karşı polis eşliğinde yapılan saldırıları, polis otobüslerinin faşistler için taksi görevi görmesini yada Selanik de bir işgale saldırıdan sonra bir kaç dakika içinde beliren çevik kuvvet polislerini gösterebiliriz. Ayni şekilde vagondaki saldırıdan sonrada faşistler üniversitenin etrafını sarmış polislerin arasından “sıyrılmayı” başardılar. Kolayca anlıyoruz ki vagona yapılan saldırı, son dönemde toplumun radikal kesimlerine yapılan saldırılardan sadece bir tanesi. Yunanistan’in bu süreçteki sosyal ve ekonomik durumuna bakıldığında beklenen bir saldırı.
  Öyle bir süreçten geçiyoruz ki hükümet canla başla ülkeyi kurtarma adi altında toplumun büyük bir kısmını sefalete itiyor. Bu da varolan radikal hareketin güçlenmesine ve yeni hareketlerin dogmasına sebep oluyor. Çürümüş sistemde elinde bulunan tüm araçları kullanarak baskıyı arttırıyor. Amaç sisteme, devlete ve hükümetin kemer sıkma yasalarına karşı koyan birey, grup ve örgütleri engellemek, bu şartlar altında galeyana gelen toplumun karşısında devletin kendini koruma çabası olarak görünmektedir.
  Tüm bunlar Salı akşamı yaşanan olayın genel bir fotoğrafı. Faşistler polisi arkalarına alarak özgürlükçü anarşist bir radyoya hain bir saldırı düzenliyorlar. Polis bu olayda çift bir rol üstleniyor. Bir taraftan faşistlerin kaçmasını sağlarken, diğer taraftansa itfaiyenin yangına müdahale etmesini engelliyor. Üniversite idaresi ellerini havaya kaldırırken, basin olayı ört bas edip değiştirerek üniversitede yaşanan saldırıyı çete savaşı olarak bahsediyor.
  Vagon yandı ama Radio Revolt faaliyetine devam ediyor. Kesintiden 20 dk sonra, yayın normal ve saldırgan akışına rağmen, internet ve Fm de kaldığı yerden devam ediyor. Salı günkü saldırıdan sorumlu olan herkes radikal pratiklerimizle ve fikirlerimizle bizi karşısında bulacak. Ayrıca bu ve buna benzer saldırılar bizi daha çok birbirimize kenetliyor. Bunu da saldırının hemen ardından sonra yardıma koşan yoldaşlardan anlayabiliriz. Bizi korkutmuyor aksine öfkelendiriyorsunuz.
  POLİS, TELEVIZYON, NEONAZI TÜM PİSLİKLER BERABER ÇALIŞIYOR BİZİ KARŞINIZDA BULACAKSINIZ

  Link: http://www.ahaligazetesi.org/haberler/selanikte-fasist-saldiri/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s