Γράμμα της Suzan Zengin από τις φυλακές του Bakırköy/ Bakırköy hapishanesinden Suzan Zengin’nin mektubu/ Letter of Suzan Zengin from the prisons of Bakırköy

Posted: March 4, 2011 in πολιτικοί κρατούμενοι-political prisoners-siyasi tutuklular
Tags: , , ,

"Freedom to Suzan Zengin/ Λευτεριά στην Suzan Zengin"

Read it in English

Türkçe de okuyun

(To κείμενο μεταφράστηκε από τα αγγλικά από το kkeml.blogspot.com )

Είμαι ενάμισι χρόνο φυλακισμένη στις γυναικείες φυλακές του Μπακιρκιόι. Στο ίδιο διάστημα είναι μαζί μου φυλακισμένοι δεκάδες δημοσιογράφοι.

Στην πρώτη δίκη, μετά έναν χρόνο προφυλάκισης, το δικαστήριο αποφάσισε την συνέχιση της φυλάκισής μου χωρίς κανένα αποδεικτικό στοιχείο. Η δεύτερη δίκη, ορίστηκε για την 15 Φεβρουαρίου του 2011, ύστερα από νέα αναβολή 6 μηνών. Αν δεν αποφυλακιστώ στην δίκη της 15 Φλεβάρη, η κράτηση μου θα παραταθεί για άλλους 6 μήνες. Σας γράφω αυτή την επιστολή για την κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μου. Στο διάστημα που είμαι φυλακισμένη, κατά καιρούς ενημέρωσα την κοινή γνώμη για την πορεία της δίκης μου. Θέλω να ξανακάνω μια σύντομη υπενθύμιση της υπόθεσης.


Δικάζομαι με την στημένη και ψεύτικη κατηγορία για «συμμετοχή σε παράνομη οργάνωση», παρά το γεγονός πως δεν προκύπτει ούτε από τα στοιχεία του φακέλου της δίκης, ούτε από τους ισχυρισμούς των μαρτυριών. Για την απόδειξη αυτής της κατηγορίας, στηρίζονται στην δουλειά μου στην εφημερίδα, η οποία ξεκάθαρα όπως φαίνεται δεν έχει παράνομο περιεχόμενο. Είναι μια αυθαίρετη και άδικη φυλάκιση, που δεν βασίζεται σε καμία απόδειξη.
Περνώ από την γνωστή δοκιμασία στην χώρα μου που δεν μπορεί να ανεχθεί την παραμικρή κοινωνική αντιπολίτευση. Όλα αυτά τα χρόνια ο αντικυβερνητικός τύπος, συνέχισε τις εκδόσεις χωρίς διακοπή, και μάλιστα τις αύξησε. Στις αντικυβερνητικές εφημερίδες στην Τουρκία είναι συχνό το φαινόμενο, να γίνονται επιθέσεις, αστυνομικές επιδρομές, να διατάσσεται το σταμάτημα της έκδοσης τους και επιβάλλονται πρόστιμα, και κατασχέσεις. Οι συλλήψεις αντιφρονούντων δημοσιογράφων είναι συχνό φαινόμενο.
Η συντριπτική πλειοψηφία των δημοσιογράφων που είναι στις φυλακές, όπως και στην δική μου περίπτωση, κατηγορούνται για «συμμετοχή σε παράνομη δραστηριότητα-οργάνωση”. Με μυστικό και αδιαφανή τρόπο κατασκευάζονται κατηγορίες και στήνονται δικαστικές υποθέσεις. Ένας από τους στόχους αυτής της τακτικής είναι να αποκρυφτεί από την εσωτερική και διεθνή κοινή γνώμη πως οι δημοσιογράφοι διώκονται για τις ιδέες τους.
Στις 31.12.2010 η δικηγόρος μου, έκανε προσφυγή για την διακοπή της κράτησης μου σύμφωνα με το νόμο που ισχύει για την μακροχρόνια προφυλάκιση. Η αίτηση απορρίφθηκε. Χωρίς κανένα αποδεικτικό στοιχείο είναι άγνωστο για πόσο καιρό ακόμα θα είμαι φυλακισμένη. Συμπληρώνω ήδη 1,5 χρόνο στη φυλακή δίχως καμία χειροπιαστή απόδειξη για τις κατηγορίες που βαρύνομαι και αυτό θα συνεχιστεί αν αναβληθεί ξανά η δίκη μου στις 15 του Φλεβάρη.»
Suzan Zengin
Φυλακισμένη δημοσιογράφος-μεταφραστής
Κλειστή Γυναικεία Φυλακή Β Bakirkoy

• Η Suzan Zengin είναι δημοσιογράφος της αριστερής εφημερίδας “Isci Koylu” στην περιοχή Καρτάλ της Πόλης. Έχει μεταφράσει πολλά βιβλία στην τουρκική γλώσσα και ανάμεσα σε αυτά την «Ανθολογία της Κυπριακής λογοτεχνίας», την «Σύγχρονη Ελληνική Λογοτεχνία-Ανθολόγιο ιστοριών Θεσσαλονίκης», την «Εθνοτική κάθαρση των χριστιανών στην Ανατολία», την «Ασσυριακή λαϊκή ανθολογία» κλπ. Παράλληλα συμμετείχε ενεργά στα κοινωνικά και δημοκρατικά κινήματα στην Τουρκία ενώ τον Μάιο του 2006 συμμετείχε και ήταν ομιλήτρια στην Διεθνή Αντί-ιμπεριαλιστική Αντικαπιταλιστική Συνάντηση στην Αθήνα. Κατηγορείται για συμμετοχή στο παράνομο ΚΚΤουρκίας(μαρξιστικό-λενινιστικό) και κινδυνεύει με ποινή φυλάκισης μέχρι 15 χρόνια. Συνελήφθηκε στις 28 Αυγούστου 2009. Στις 15 του Φλεβάρη 2011 το Δέκατο Ανώτατο Ποινικό Δικαστήριο στο Μπεσίκτας, ενώπιον του οποίου προσήχθη αποφάσισε να παρατείνει για άλλους 6 μήνες την προφυλάκιση της ορίζοντας νέα συνεδρίαση για τις 14 του Ιούνη 2011. Για την ίδια υπόθεση κατηγορούνται ακόμη πέντε αγωνιστές που και αυτοί συνεχίζουν να είναι φυλακισμένοι. (sic)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s