Σαν σήμερα δολοφονήθηκε ο Γρηγόρης Λαμπράκης

Posted: May 22, 2011 in Πρόσωπα-Figures-Kişiler
Tags: , , , ,

Σαν σήμερα (22 Μάη 1963) δολοφονήθηκε ο βουλευτής της ΕΔΑ Γρηγόρης Λαμπράκης. Έλαβε ενεργό μέρος κατά τη περίοδο της αντίστασης ενώ στις εκλογές «βίας και νοθείας» του 1961 είχε πολιτευτεί με την ΕΔΑ για να εκλεχθεί τελικά βουλευτής Πειραιά. Η πολιτική δολοφονία του Λαμπράκη ανέδειξε το προφανές. Η «λευκή τρομοκρατία» του κράτους, οι διώξεις και οι καταδίκες κομμουνιστών από το 1949 και έπειτα επιζητούσαν την πλήρη φίμωση του αριστερού κινήματος, την πλήρη αναχαίτιση του «κομμουνιστικού κινδύνου». Ο βρώμικος ρόλος του υπουργείου Βορείου Ελλάδας τότε (Μακεδονίας Θράκης αργότερα) σε συνεργασία με το παρακράτος των δοσίλογων ανέλαβε τα ηνία φίμωσης ενός αριστερού αγωνιστή.

Ο Λαμπράκης, επικεφαλής φιλειρηνικού κινήματος  με ιδιαίτερο κοινωνικό αντίκτυπο (Ελληνική Επιτροπή για την Ύφεση και την Ειρήνη),  ήταν υπέρμαχος των κοινωνικών δικαιωμάτων διεξάγοντας αγώνα υπέρ των πολιτικών κρατούμενων. Η φωνή του ήταν «επικίνδυνη» γιατί ο λόγος του ήταν «θεραπευτικός» στις παθογένειες της αριστεράς κατά την εσωτερίκευση της ήττας στη μετεμφυλιακή περίοδο.

Στην κηδεία του θα παραβρεθεί πλήθος απλού κόσμου. Το τραγικό τέλος του Λαμπράκη συμπίπτει με την αρχή των ένοπλων συρράξεων των δύο κοινοτήτων στη Κύπρο. Ένα νέο κίνημα διεθνιστικό (γεμάτο αντιφάσεις ωστόσο) δημιουργείται. Οι φυσικοί αυτουργοί Κοτζαμάνης και Εμμανουηλίδης θα καταδικαστούν σε πολυετή φυλάκιση το 1966 (όχι για δολοφονία, αλλά για «πρόκληση σοβαρής σωματικής βλάβης») ενώ η συμβολή τους στη διατήρηση του παρακρατικού μηχανισμού θα τιμηθεί κατά την περίοδο της χούντας όποτε και θα αφεθούν ελεύθεροι.

Παρακάτω παραθέτουμε ένα ποίημα του Γ. Ρίτσου κατά τον απόηχο της δολοφονίας του Γρηγόρη Λαμπράκη.

«Επεσε ο μέγας δρυς στη γης, σε μέγα αγώνα –

πουλιά και φύλλα στάθηκαν στον ουρανό

η Ελλάδα τον εκράτησε στα δυο της γόνα,

στο βαθυπόρφυρο του Μάη εσπερινό

κι ενώ από τους πόρους της η οργή της αίμα ιδρώνει,

τινάζεται όλη ανάμεσα στον άγιο λαό,

κι ολόρθη τον υψώνει, μεσιανό καδρόνι,

ψηλά, στο θόλο, στης Ειρήνης το ναό».

27 Μαϊου 1963

efes_dark

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s