Εκλογές στη Τουρκία και “Μονοπολίτευση”

Posted: June 5, 2011 in Ξυπνάτε!-Uyanın!
Tags: , , , , , , ,

Οι εκλογές της 12ης Ιουνίου στην Τουρκία ίσως είναι η απαρχή μιας νέας πολιτικής περιόδου για τη χώρα. Και αν στην Ελλάδα αυτή την αλλαγή την ονομάσαμε «μεταπολίτευση», στην Τουρκία ένα από τα υποψήφια ονόματα θα μπορούσε να είναι «Μονοπολίτευση».

Όμοια με τη γέννηση ενός μωρού, η κυοφορία της νέας πολιτικής κατάστασης ξεκίνησε με σεξ. Ένας έρωτας του πρώην πολιτικού αρχηγού του κόμματος του CHP με κορυφαία κοινοβουλευτική στέλεχος, ήταν αρκετό για να προκαλέσει ποικίλα μειδιάματα στους θεατές και μία σίγουρη απαξίωση του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, άλλοτε πυλώνα του κεμαλικού συστήματος.

Τι κι αν παραιτήθηκε ο ισόβιος μέχρι πρότινος Ντενίζ Μπαϊκάλ, ο «Καπετάν Κεμάλ» Κιλιτσντάρογλου ήρθε. Το στίγμα έμεινε και το βλέπουν αρκετοί, πέρα από τους Αλεβίδες της χώρας, που προτιμούν το πορνό με γέρους από τη «λάμπα» του AKP.

Όπως και τα πραξικοπήματα σ’αυτή τη χώρα απέδειξαν πως όταν μία πρακτική φέρνει αποτελέσματα, ο πειρασμός να τη ξαναχρησιμοποιήσεις είναι πολύ μεγάλος.

Μέσα σε λίγο διάστημα, η Τουρκία, από χώρα που απαγόρευε το youtube και όλα τα site πορνογραφικού περιεχομένου, έγινε η χώρα που παράγει «πορνοστάρ» πολιτικούς. Αυτοί τη φορά οι πάταγοι ήταν πιο μεγάλοι. Γιατί όταν οι μεγάλες ιδέες πέφτουν, ο  πάταγος είναι μεγαλύτερος. Μέλη μιας ομάδας με την επωνυμία «Διαφορετικός εθνικισμός», απείλησε τον πρόεδρο του MHP ότι θα βγάλει κασέτες ερωτικού περιεχομένου αν δεν παραιτηθεί ο ίδιος. Ο πρόεδρος, ως “γνήσιος εθνικιστής”, όρθωσε το ανάστημά του στις απειλές κατά βουλευτών του. Οι κασέτες που έδειχναν βουλευτές να απατούν τις γυναίκες τους, προκάλεσαν τα γέλια του φιλοθεάμονος κοινού. Και αν προσθέσουμε το επικοινωνιακό προφίλ του Μπαχτσελί-του ανθρώπου που κάνει σαρδάμ στη λέξη «μπισκότο»- αποδεικνύεται ότι το MHP είναι μια απάτη. Τα πράγματα μάλλον θλίψη φέρνουν στους εθνικιστές, που βλέπουν το κόμμα τους να μην καταφέρνει να συγκεντρώσει το απαιτούμενο 10% για την είσοδο στη βουλή.

Το φως που έπεσε στις δύο αυτές υποθέσεις ερωτικών περιπτύξεων ισοδυναμεί με «λάμπα αρκετών βάτ». Και αν δεν μπορούμε να αποδείξουμε ότι οι «πατέρες των κασετών» είναι προσκείμενοι στο AKP, μπορούμε να δούμε σίγουρα τα οφέλη που αποκομίζει  το κόμμα από τα δύο σκάνδαλα. Αν δεν καταφέρει να μπει στη βουλή το MHP και με δεδομένο ότι το  CHP προσπαθεί να κλέψει ψήφους από BDP και MHP, το σκηνικό βγάζει το AKP αφέντη της βουλής. Εδώ αν συνυπολογίσουμε το γεγονός οι Κούρδοι βουλευτές κατεβαίνουν ανεξάρτητοι σ’αυτές τις εκλογές (λόγω της επίθεσης που δέχτηκε η διαμαρτυρία της «πολιτικής ανυπακοής» που είχε οργανώσει το BDP στο Diyarbakir λίγο πριν τη Πρωτομαγιά), τότε μιλάμε για πραγματική «Μονοπολίτευση».

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι το AKP θα μπορεί να περνάει άνετα, μέσα από την κίβδηλη κοινοβουλευτική δημοκρατία, τους ανελεύθερους νόμους που έχει στην ατζέντα του. Οι Κούρδοι πιέζουν για περισσότερες πολιτικές και εκπαιδευτικές ελευθερίες τις οποίες θα τις έχουν στο βαθμό που το θέλει ο Ερντογάν. Το πακέτο απαγορεύσεων του ίντερνετ που ξεκινάει τον Αύγουστο, ο νόμος περί απαγόρευσης του αλκοόλ στους νέους κάτω των 24 είναι οι καταπιεστικές αποφάσεις από «τα πάνω» που θα ακολουθήσουν.

Τι να κάνεις, αυτά έχει η δημοκρατία…

kafrodo

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s