Newroz (Νέα Ημέρα). Η μυθολογική και σημειολογική σημασία της ημέρας αυτής για τον Κουρδικό λαό.

Posted: March 17, 2012 in Ξυπνάτε!-Uyanın!
Tags: , , , ,

ImageΗ 21η Μαρτίου είναι η γιορτή της Άνοιξης, η Πρωτοχρονιά, ένα πολιτισμικό πανηγύρι για τον Κουρδικό πληθυσμό. Γιορτάζεται στην Συρία, στην Τουρκία, στο Ιράν, στο Ιράκ καθώς επίσης και από τους πολιτικούς πρόσφυγες που βρίσκονται διασκορπισμένοι στα πέρατα της γης. Και αν στη Δύση η σημασία αρχίζει και τελειώνει στο γεγονός ότι «η διάρκεια της μέρας είναι ίση με αυτήν της νύχτας», για την Κουρδική παράδοση το νόημα είναι βαθύτερο.

Σύμφωνα με την ιστορική παράδοση, οι Κούρδοι με ηγέτη τον Κάβα (Κawa) –έναν απλό σιδηρουργό– επαναστάτησαν κατά του τυραννικού Ντεχάκ (Dehak), τον νίκησαν και απέκτησαν την ανεξαρτησία τους. Συγκεκριμένα, γύρω στα 612 π.Χ. οι λαοί της οροσειράς του Ζάγρος (το σημερινό Κουρδιστάν του Ιράν) εξεγέρθηκαν κατά του τυράννου Dehak.

Ο Kawa σκότωσε τον Ασσύριο τύραννο Dehak ελευθερώνοντας τους Κούρδους και μαζί με αυτούς άλλους καταπιεσμένους λαούς της Μέσης Ανατολής. Ο Dehak ήταν ένας βασιλιάς που αντιπροσώπευε τη σκληρότητα, την βαρβαρότητα, την κατάχρηση της εξουσίας, την υποδούλωση των λαών στο δυνάστη τους. Την ημέρα του Newroz ο Kawa ηγήθηκε μιας μεγάλης, λαϊκής εξέγερσης και κατέλαβε το παλάτι του τυράννου. Ο μύθος λέει ότι ο Kawa χτύπησε τον Dehak στο κεφάλι «μ’ ένα σφυρί» και τον εκθρόνισε. Ήταν μια ηρωική πράξη, που συμβόλιζε και συμβολίζει την απελευθέρωση των ανθρώπων και της γης τους από τον δυνάστη τους. Και όλοι τότε, σύμφωνα πάντα με τον μύθο, θα άναβαν  τεράστιες φωτιές στέλνοντας το μήνυμα της ελευθερίας στις γειτονικές περιοχές.

Ίσως είναι περιττό να αναφέρουμε ότι μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1990 το Newroz απαγορεύονταν. Οι αφισοκολλήσεις για το γεγονός τιμωρούνταν, ενώ όταν η  λέξη Newroz γράφονταν με “w” και όχι με “v”, όπως είναι στα Τουρκικά, το κράτος τιμωρούσε όπως αξιολογούσε εκείνο την αξιόποινη πράξη..   Ο Κουρδικός λαός πλήρωνε πάντα με αίμα τη θέλησή του να κρατήσει ζωντανή την παράδοση της ταυτότητάς του, όπως τότε το 1992  στη περιοχή του Σιρνάκ όπου 112 Κούρδοι πολίτες δολοφονήθηκαν. Το παρακάτω βίντεο της γαλλικής τηλεόρασης κατέγραψε τις βιαιοπραγίες του στρατού, της αστυνομίας και των Korucu (Οπλισμένοι μπάτσοι με πολιτικά).

http://www.youtube.com/watch?v=riu3SfwUmYg&feature=related

Κατόπιν εντολής του υπεύθυνου της αντι-τρομοκρατικής στη περιοχή, χιλιάδες Κούρδοι στοιβάχτηκαν σε ένα ποδοσφαιρικό στάδιο για «λόγους ασφαλείας». Σε ένα ανεπανάληπτο παραλήρημα θα δήλωνε το εξής: «Την δύναμη του κράτους την είδατε, παραδοθείτε αμέσως!». Ως συνέχεια αυτού του παρωδιακού παραληρήματος οι Korucu παρέδωσαν τα όπλα τους στη μέση του γηπέδου…

ImageΤο 1995 το κράτος αποφάσισε να γιορτάσει με τον δικό του τρόπο το Newroz. Κατασκευάζοντας ένα δικό του μύθο και παραλείποντας φυσικά τις ταξικές αναφορές της Κουρδικής εκδοχής, ανακηρύσσει επίσημα το Newroz  ως γιορτή και για τους Τούρκους.  Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να αναφέρουμε περισσότερα εδώ, όταν υπάρχει η φωτογραφία στα αριστερά,αλλά και αυτή λίγο πιο κάτω.

 

 

 

Έκτοτε, αν θα έδινε άδεια το κράτος συσχετίζονταν με τις εκάστοτε πολιτικές εξελίξεις στον τόπο και Imageφυσικά με τη δράση του PKK.  Κατά τις περσινές διαδηλώσεις συμμετείχαν μόνο στην Istanbul περίπου 1 εκατομμύριο άνθρωποι. Είχαν ακουστεί συνθήματα για την αδελφοσύνη των λαών,  την ελευθερία και την αντίσταση ενάντια στις αρχές. Αύριο θα γιορταστεί και πάλι σαν αγώνας αντίστασης. Για την ελευθερία, τη δικαιοσύνη και την ισότητα, που οι Κούρδοι στερούνται ακόμη και σήμερα.

Newroz pîroz bê!

(Καλό Newroz)

Comments
  1. Γίνεται χαμός παντού.Επεισόδια με σφαίρες στο ψαχνό..Δεν δώσανε άδεια για τις φετινές διαδηλώσεις

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s